Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Wednesday 3 February 2016

ROTI SARANG LEBAH KESUKAAN RAMAI

Sejak viral satu tika dulu.. sampai hari ni tak jemu-jemu nak makan .. Terima kasih yang telah mencipta resepi best ni.. sebenarnya pelbagai resepi roti yang ada.. ikut citarasa kita sendiri nak mencuba yang mana satu.. ni antara resepi yang saya cuba.. 





DOH ROTI SARANG LEBAH
By ~ ALeen Aireish

Bahan-bahan :

Untuk Doh :
2 cawan tepung roti [high protein]
2 cawan tepung gandum
1 s/t yis [mauripan]
2 s/t baking powder
1 s/k garam halus
2 s/b gula
2/4 susu pekat manis
2/4 minyak [guna myk masak blh juga]
1 cawan air suam
1 s/k bread improver [saya tambah] **
1 s/k bread softener [saya tambah] **
~> bahan tanda ** tak nak pun tak apa..

Untuk Hiasan :
Almond
biji kauci
bijan putih & bijan hitam

Untuk Glis Atas Doh : Egg wash
1 biji telur
1 s/b susu segar [susu cair pun blh]
~>> kocok sebentar

cara-cara :
- yis + gula + air suam = biarkan seketika hingga naik berbuih
- bahan kering ayak semua sekali, buat lubang di tengah tepung tuang susu pekat manis + tuang campuran yis td, gaul + uli
- sambil uli tuang minyak sikit2 [jika guna mixer sambil putar tuang sikit2, putar sampai doh blh meregang cantik.
- rehatkan doh biarkan naik 2 kali ganda [40 minit] dr saiz asal [tutup dgn plactic wrap]
- keluarkan angin, tumbuk doh
- bulat2kan doh susun dlm loyang
- sapu/glis atas doh, tabur almond + bijan + biji kauci
- slps dh tabur tu, lg sekali sapu atasnya dgn egg wash supaya semua melekat di ats doh
- bakar 150-170, 40minit atau bergantung oven masing2
- setelah roti diangkat, segera sapukan/glis atas roti dgn butter/margerine supaya permukaan berkilat

Butterscotch Sos
Bahan-bahannya:
1/2 cawan brown sugar
1/2 cawan whipping cream
Secubit garam
1/2 tsp essen vanila
25 gm butter

Cara-caranya:
- Cairkan butter.
- Masukkan gula perang.Kacau sehingga gula larut dan berbuih
- Masukkan cream dan garam.Kacau perlahan-lahan
- Akhir sekali masukkan essen vanila
- Padamkan api, Kacau hingga rata
- Sos nampak cair tetapi apabila sejuk ianya agak pekat.
Tuangkan ke atas permukaan roti.

KAEDAH ULI TANGAN
- Jika uli tangan, uli hingga tidak melekat pada tangan, Setelah menjadi doh ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastik itu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
















SELAMAT MENCUBA....

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo