Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Tuesday 22 July 2014

REMPEYEK LERENG KUALI

NAK HABAQ MAI, PEYEK YG SANGAT SEDAP & SGT RANGUP .. MAKAN HINGGA TAK TERKATA .. tak caya cuba try test tgk.. 

PEYEK LERENG KUALI

By ~ ALeen Aireish 
sumber ~ telah di edit by ALEEN sendiri, asal resipi kita cedok dr kak emma/uts. abdullah mahmood/kakak cleaner opis ni [mohon maaf ye sifu2 aleen edit resipinya] tq

Bahan utama : (A)
500gm tpg beras
4 1/2 cawan santan

Bahan digoreng terlebih dahulu : (B)
1/2kg kcg tanah [aleen guna kurang dr 1/2kg]
1 genggam ikan bilis
**digoreng bersama jgn garing, hangus ok. toskan myk, ketepikan

Bahan utk diblender : (C)
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
2 sudu besar ketumbar
7 bj bawang putih
1 genggam ikan bilis
~> ambil sdkt santan dr sukatan 4/12 cawan tu
** masukkan semua bahan dlm blender, blendkan.. ikut suka nk hancur terus ke.. sedang2 ke..

Bahan-bahan lain : (D)
2 sudu kecil garam [aleen lebihkan sikit nk sesuaikan rasa]
2 sudu besar gula [aleen lebihkan sikit]
1 sudu kecil ajinomoto [optional]
5 helai daun limau purut [diracik halus]
2 biji telur
1 sudu makan air kapur

Cara-cara :
- campur semua bahan A,C & D kecuali bahan (B)
- bancuh dgn lebihan santan dr 4 1/2 cawan tu, tuang sikit2 hingga bancuhan cair,
- masukkan bahan (B) td, & daun limau purut yg diracik halus kacau2, bancuhan siap
- panaskan myk agak byk sdkt dlm kuali yg selesa, myk dh panas ambil senduk, siram2kan dilereng kuali dgn myk yg sama dr dlm kuali tu..
- lps tu sendukkan sesenduk bancuhan yg dh siap td, mulakan part melereng dikeseluruhan tepi kuali tu secara nipis.. [igt yer bukan terus letak dlm kuali mcm tu..]
- dh siap dilerengkan ambil sudip atau senduk, senduk2kan myk dr dlm kuali tu, siram kt atas peyek tu.. agak nk garing sisipkan dgn sudip dtepi2 kuali tu supaya peyek td lekang dr kuali dan masak elok dlm kuali
- ulang step sprt mula2 nk buat.. siram2kan myk panas di lereng kuali sblm tuang bancuhan.. buat sampai habis..
- api sederhana aje..

NOTE : NAK GUNA ACU BULAT2 TU PUN BOLEH. SAYA TAK RAJIN SO BUAT MCM NI AJER CEPAT SIAP..  NAMA PUN PEYEK LERENG KUALI




SELAMAT MENCUBA!!!


No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo