Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Tuesday 13 May 2014

ANEKA BUN / ROTI





ANEKA BUN/ROTI

By ~ Aleen Aireish
sumber ~ blog intai dapur

[NAK BUAT BANYAK GANDAKAN SUKATAN]
Bahan-bahan Doh :

2 cawan tpg gandum
1/2 sudu teh mauripan
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
1/4 cawan plain yogurt [suhu bilik]
1/4 cawan minyak sunflower [myk masak aje]
1/2 cawan air suam + -
garam agak2 ajer

Bahan-bahan sampingan :
sosej
mix vegetable
cheese
mayonis
cli sos
**blh ikut selera kita nak letak apa pun..

Cara-cara :
- larut mauripan dgn gula dlm air suam biarkan berbuih
- dlm mangkuk adunan campurkan garam, tpg gandum, baking powder kacau sebati
- masukkan campur mauripan td & yogurt kd dlm mangkuk adunan kacau sedikit dgn sudu/senduk agar kurang sdkt tahap melekat di tgn..
- uli dgn tgn & masukkan myk sedikit demi sedikit dn terus lah membelasah doh hingga licin x lekat di tgn, guna penumbuk lg bagus hingga doh elastik, lg lama uli lg bagus roti naik sgt gebu, jika BM lg senang satu kemudhan, [KITA GUNA MESIN ADUNAN MIXER AJER]
- bila dh puas hati biarkan doh naik mengembang 2 kali ganda dr yg asal
- tumbuk2 bg keluar angin, lps tu blh lah mula buat bun ikut bentuk & citarasa kita sendiri .. buat sampai habis
- sementara nk siapkan bentuk-membentuk panaskan oven 180 darjah, pastikan betul2 panas
- sapu loyang dgn sdkt mentega, susun bun dlm loyang biarkan bun naik 2 kali ganda sekali lg, baru bakar 10-15 minit, 10 minit pertama api bawah, 5 minit terakhir api atas bawah, bergantung pd oven masing2 ok
- keluar dr oven sapukan atas bun dgn sdkt mentega agar nampak berkilat,

NOTE:-
** Pastikan oven benar2 panas supaya bun/roti lembut bak cotton.
** JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras
** Kalau tak abis makan tu simpan bun/roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2



SPIRAL SAUSAGE BUN
ada yg bertanya mcm mana nk buat bun bentuk mcm ni.. maaf aleen tk ambil pic step by step.. so kita sharing pic 1 & 2 dr blog mat gebu, pic ke 3 dr blog sinar kehidupan dan pic yg ke 4 dari Aleen sendiri .. 



SELAMAT MENCUBA!!!


No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo