Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Thursday 29 August 2013

TAT NENAS 5 KELOPAK

Tat nenas lain dr yg biasa kita makan tu .. terbaik resipi nyer .. tq ibu zai rakan pesbuk yg sharing resipi sedap ni .. sekali cuba kompom terbulat biji mata .. heheheeee

Sebenarnya tat nenas ni suka hati u all lah nk buat design apa.. yg roll ke.. yg bunga ke.. yg bentuk2 buah ke.. suka hati ikut kreativiti dan selera masing2 .. yg penting resipi doh nye sedap .. lain dr yg lain ..

tak caya cuba lah sendiri ..


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ ibu zai / halina hashim

Bahan-bahan : ada beberapa bahan aleen tambah
1 cawan buttercup / 250gm
3 sudu besar gula castor
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar minyak sapi
2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kentang [potato starch]
2 sudu besar susu tepung

cara2nya..
gaul sebati butter bersama gula..
masukkn telur,minyak sapi dan esen vanila
masukkn tepung gandum,jagung, potato starch dan susu tepung bancuh smpai tk melekat kat jari
kemudian bulat2kn ikut size kesukaan, aleen cubit sebesar ibu jari aje.. lps tu bulatkan jem nenas letakkan di tgh2 tpg yg dicubit td.. gentel2 kan smpi bulat licin.
ambil garfu gunakan bahagian tepi sekali.. tekan sikit utk buat 5 kelopak tu.. siap
sapu atas tart dngn kuning telur...bakar suhu 175oc selama 20 minit atau hingga masak...




SELAMAT MENCUBA !!!

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo