Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Thursday 18 April 2013

MEE KUNING HOMEMADE ALEEN

Assalamualaikum.. malas benor nak update blog semenjak dua menjak tiga menjak empat menjak ni .. hehehe berapa byk "menjak" daaaa...  dulu arwah opah selalu ckp ... klo dh roper itu malas .. urat malas paling besor dah timboi .. agak nye aleen ni urat malas dh byk sgt timbul2 ni .. siap menguap lg tgh menaip adehhhh ...

Nak kongsi resipi MEE KUNING buat sendiri .. u all suka tak? sukan kan.. maklum ler resipi FREE hehe
kita pun menge"SHARE" dari orang juga .. bila dah cuba buat wow!!! mood teruja suka sangat 1st time buat menjadi .. 2nd time buat pun jadi lagi cantik .. paling syok ada org order mee kuning ni nk masak mee goreng uk mkn2 famili kata nyer .. best kan ada org order ..

Wa mau ckp lu beb .. fuhhh mmg best mee kuning bikin sendiri ni tau .. dh lah sedap bersih plak tu.. dijamin sihat  dan HALAL 100% tanpa ragu-ragu, was-was.. tiada bahan pengawet atau apa2 bahan yg dorang slalu ckp tu .. apa .. asid burik .. asid ni tak elok utk kita sebenar nya .. nk tahu lbh lanjut citer asid burik ni apa lg.. jumpa mr google yer .. jika dh terrer buat mee kuning tk payah beli kt kedai tu lg.. kt kedai tu sahih2 mmg ada asid burik ...

cuma satu ajer... nak buat mee ni kena ada mesin kayuh tangan sendiri yer hihihiii .. hanya mesin kayuh ni dpt membantu anda di dapur ... kalau tidak mangkor beb.. paham2 ajer lah.. mmg tk teruli nyer ..


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ blog coretan Alkimia ~> izinkan saya share dgn kawan2

500gm atau 1/2kg tepung gandum boleh hasilkan 1kg mee kuning yg dh siap yer berbaloi-baloi kan!

Bahan-bahan :
500gm [1/2kg] tepung gandum
1/2 s/k soda bikarbonat
1 s/k perwarna kuning telur
3/4 cawan air biasa
secubi garam
sedikit myk utk digaul dgn mee dan utk masukkan dlm air rebusan mee

SILA AMBIL PERHATIAN UTK INI YER
penyediaan SODA ABU [lihat pic]



soda bikarbonat perlu ditukar kpd SODA ABU, bagaimana cara2 nye :
- ambil tudung periuk
- letakkan sukatan soda td atas tudung periuk tu, pasang api perlahan
- biarkan soda menjadi serbuk abu sambil kacau sikit dgn sudu lbh kurang 5 minit mcm tu
- nk pastikan, blh tgk dgn mata kasar soda tu mmg berubah seperti abu tau .. biarkan sejuk dulu baru blh teruskan ke step seterusnya ..



- bila soda abu dh sejuk, campurkan dgn air dan kacau, keadaan air akan bertukar menjadi licin sedikit.. bila kita sentuh air tu .. bila dpt hasil nye sebegitu kompom menjadi
- lps tu masukkan garam n perwarna, kacau sekata ..
PERINGATAN ~> Serbuk KUNYIT tdk blh digunakan utk hasilkan warna kuning, sbb kunyit mempunyai rasa yg kuat dan ada tindak balas dgn bahan2 alkali dan menjadi warna merah




- masukkan tpg dlm bekas yg agak selesa, tuang sedikit2 air soda abu td sambil kita uli2 tpg tu..
- sehingga dpt hasil bancuhan tepung yg "agak keras" sedikit, [refer pic ke-3 tpg tu] jgn lembut sgt krn ianya akan memberi masalah semasa proses guna mesin tu n semasa memotong mee nnt ..cukup sekadar serbuk terpung bergumpal antara satu sama lain dan menjadi ketulan ..
- semasa proses menambah air td tu.. jika tk dpt hasil adunan yg dikehendaki.. blh tambahkan air dgn cara masukkan air sedikit2 supaya serpihan tepung yg tdk bergumpal dpt bergumpal.




- mesinkan doh nk tebal mana, sya guna no.5 utk ketebalan, kemudian mesinkan pd bahagian mee


- siap utk direbus, air rebusan dicampurkan dgn sdkt myk masak tujuan supaya mee yg direbus tk melekat, rebus jgn lama agak2 2 to 3 minit aje atau mee kelihatan sdkt mengembang, terus angkat dan toskan air.
- boleh lah gaulkan mee dgn sedikit myk, sedia utk dimasak ikut resipi n selera sendiri ..
- jika ada lebihan blh simpan dlm bekas bertutup dlm peti ais. Mengikut teman pesbuk dia kata, mee blh tahan sampai 2 minggu.. berbaloi kan ..

**Untuk Hasilkan Mee Kuning Wangi, Aleen gunakan resipi n cara sendiri, seblm mee kuning disapu myk tu.. aleen masak myk bersama bawang, sejukkan lps tu baru gaul dgn mee. wangi jer bau nyer ..


JENG JENG JENG .. MEE DAH SIAP UTK DIHIDANGKAN ..

SELAMAT MENCUBA ..


6 comments:

  1. terima kasih aleen.. insyallah kak reen nak buat mee kuning ini sendiri..

    ReplyDelete
  2. sama2 kak reen. selamat mencuba ..

    ReplyDelete
  3. Bagusnya buat mee sendiri. ..tapi jangan lah tertipu ya..soda bicarbonate tu pastikan natural...Dan pewarna juga pastikan natural..kalau tak...adik beradiklah dgn asid borik tu

    ReplyDelete
  4. hi sis, boleh tahu kat mana nak beli mesin buat mee tu? mind to share pls.. ailzab@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. Hafizah Amanulla: macam mana nak tau soda bikarbonat yang ori ek? Boleh share? Tqvm in advance sis.

    ReplyDelete

hv fun with my cute photo