Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Saturday 23 March 2013

APAM POLKADOT RESIPI BARU

As-salam semua hari ni update blog entry terbaru.. resipi baru Apam polkadot. Resipi nya Aleen sharing dari teman facebook kalau tak silap ingat2 lupa, im sorry ... pasal dah simpan lama dlm file ni. kebetulan ada customer buat tempahan apam polkadot bagai pucuk dicita ulam mendatang lah yer .. terus guna resipi baru ni .. actually bahan-bahan nya sama ajer seperti resipi apam polkadot biasa org guna tu, cuma ada sedikit bahan-bahan baru yg perlu di tambah semasa buat adunan ni ..

Kesihatan Aleen tak begitu baik, tiba2 boleh pula dpt migrain.. gagah juga lah buat pelan2 akhirnya siap juga .. harap customer Aleen tu berpuas hati dengan hasil air tangan Aleen ni .. jika terkurang minta dihalal kan .. jika terlebih Aleen sedekah ikhlas ..

Jom lah kita tengok resipi tu ..


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ Zuraini Alias / zaharah abu bakar

BAHAN BAHAN -

4 biji telur [x simpan dlm peti sejuk pun]
230 gm gula castor
2 tsp ovelette
280 gm tepung gandum ~ cap sauh ~ ayak lebih baik ~ tak ayak pun jadik jugak.
1 tbsp tepung jagung
3 tsp baking powder
1 tsp esen vanilla
75 ml susu cair
75 susu segar pewarne yang disukai paste yang di sukai filling yang di sukai

CARA CARA
Putar telur, gula dan ovelette hingga kembang pekat
~ bertukar menjadi putih dan di terbalikkan agak tak jatuh gitu.
~ part ni sangat penting tauu untuk menghasilkan apam yang gebu.Satukan tepung gandum, tepung jagung dan baking powder ~ ayak lerr kalo rajinSetelah adunan telur menjadi putih gebu , masukkan tepung berselang seli dengan susu segar dan susu cair ~ satukan dahulu susu tersbut
Akhir sekali masukkan esen vanilla. blh mulakan dot2 apam.


NAK LIHAT TUTORIAL KLIK NI .. APAM POLKADOT STRAWBERRY






SELAMAT MENCUBA !!!


No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo