Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Friday 20 July 2012

STEAMED BATH CHEDDAR CHEESE CAKE [SBCCC]

Hai ... harap semuanya ceria yer... maklum lah sabtu ni seluruh umat islam akan menunaikan ibadah puasa utk hari yg pertama.. Di kesempatan ini Aleen nk ucapkan SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA..SAMA2 LAH KITA DAPAT KEBERKATAN DARI NYA..aminnnn...

Puasa-puasa juga.. tapi juadah untuk berbuka puasa pn kena fikir sama kan!! jika penyakit M dh sampai mari lah kita beramai-ramai gi serang Bazar ramadhan..hehehee...mcm-mcm ada... Cuma nya antara SEDAP & TAK SEDAP aje.. harga pn masyaallah.. blh tahan mahal jugak.. nak tak nak redha kan aje lah pasal cuti masak.. ok tutup bab puasa dulu...

Hari ni Aleen nk sharing dengan kawan2 resepi kek,  kek ni memang terangkat sedap nyer... Subhanallah... taste yg tak blh disangkal lg bagi penggemar2 cheese tegar hihi.. seronok sgt.. bawa opis hari ni.. semua org puji.. sedap nyer... moist nyer... lembap nyer..wangi nyer... eh byk nyer dorang komen... apa lg senyum smpai telinga lah... dan ada jugak yg tnya resepi... so utk memudahkan semua.. ni resepi nyer...


Bahan-bahan :
sumber~zunainah paiman
by~aleen aireish

6 keping cheddar cheese, slice cheese
200ml fresh milk/susu segar [aleen guna susu cair]
6 biji telur
75gm self raising flour/tepung naik sendiri
25gm tepung jagung
75gm buttercup
100gm gula kastor
1 tsp cream of tar tar

Cara-cara :
- readykan loyang 8 to 10 inci pn blh.. sapu sdkt mentega..alas dgn baking paper..ketepikan dulu..
- siat-siat/koyak kecil2 cheddar cheese tu..
- dlm bekas tahan panas campurkan dgn susu..
- masak atas api. Tapi maaf aleen guna cara aleen sendiri..masak cara double boiler..tujuan nyer x cpt hangit & tk perlu nk kacau setiap masa.. selamat..hihi
- cheese dh larut, angkat.. masukkan butter pula..kacau smpai butter tu larut..sebati..ketepikan biar sejuk
- Asingkan putih & kuning telur [pastikan dlm putih telur tu xde lngsung setitik yg kuning tu..ok]
- mixer putih telur, gula & cream of tartar sampai bertanduk [meringue]..atau nk pastikan lg..tunggeng bekas tu ke bwh..klo telur tu x jatuh..menten makna nyer dh jd..
- kuning telur tu pukul sebentar shj..lps tu masukkan adunan cheese yg dh sejuk tu..[harap ditapiskan..] gaul sebati..
- tpg naik sendiri & jgung tu sekalikan..ayak.. lps tu masukkan sikit2 dlm adunan td.. pukul hingga tepung habis..
- lps tu masukkan meringue sikit.. kaup balik dengan cara perlahan-lahan..guna senduk kayu atau spatula hingga sekata
-  bakar cara STEAM BATH [double boiler] kalau x tahu mcmne.. nnt tgk pic kt bawah ni..
- suhu 180 selama 1 jam.. ikut kepanasan oven masing2..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.
ALEEN UPLOAD PIC UNTUK REFER


loyang dh ready..


cheddar cheese 6 keping


koyak/siat kecil2..


aleen guna susu cair..


cheddar cheese campur bersama dgn susu.. 


ni lah step aleen guna..double boiler.. aleen tak masak atas api..selamat dr terhangit..hehe


mentega 


kacau mentega dlm cheddar cheese hingga larut mcm ni...


6 biji telur..


kuning telur diasingkan dgn putih telur..


putih telur


gula kastor


cream of tartar


putih telur, gula & cream of tartar campurkan sekali..


putar sampai bertanduk [meringue]


kuning telur pukul sebentar..


tuangkan adunan dh sejuk tadi tu dalam kuning telur.. pastikan ditapis dpt hasil yg licin


tepung naik sendiri..


tepung jagung


tpg naik sendiri & tepung jagung campurkan sekali..ayak.. lps tu masukkan sikit2 dlm adunan..pukul sebati hingga tepung habis..


lps tu masukkan meringue pula sikit2... kaup balik perlahan-lahan yer..


dah siap, masukkan dlm loyang..



CARA STEAM BATH :


sediakan loyang bersaiz lebih besar dr loyang adunan tu.. kemudian isikan air paip..jgn penuh sgt..


letakkan loyang adunan tu di dlm loyang ada air td.. jika tak konfiden balutkn bawah loyang yg ada adunan tu dgn aluminim foil utk elakkan air masuk ke dlm adunan..


bakar ikut kesesuaian oven masing2..


dah masak..




No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo