Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Monday 23 July 2012

SAMBAL TEMPOYAK UDANG PETAI

Mencuba resepi baru. sebelum ni tak pernah buat lagi.. sebabkan ada nyer tempoyak mesti buat.. boleh tahan sedap nyer...

Ni menu berbuka puasa hari kedua, best dapat makan..  resepi simple sgt, jgn risau.. sambil berpesbuk pn blh masak hahaa..



Bahan-bahan :
sumber~chef hanieliza
by~aleen aireish

500gm udang [aleen beli 20 ekor]- dibuang kulit
2 papan petai [ aleen beli sepeket yg dh siap kopek tu..]
1 helai daun kunyit [nk letak blh tak letak pn boleh] - dikoyak
3 sudu makan tempoyak
1 sudu teh gula
garam secukup rasa
myk sedikit utk menumis

Bahan kisar :
5 biji cili merah
7 biji cili api
5 biji bawang merah

cara-cara :
- masukkan bahan yg dikisar, tempoyak dan daun kunyit ke dlm periuk atau kuali atau bekas yg sesuai utk memasak..
- tumis cili hingga garing
- masukkan udang, petai gula & garam. gaul mesra hingga rasa sedap kat lidah ok..
- tunggu sehingga sedikit pekat.. boleh lah hidangkan...

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.


cili merah setelah diblender


cili api setelah diblender


tempoyak dicampur dgn sedikit air


 udang segar, petai & daun kunyit

SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo