Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Wednesday 18 July 2012

MEE UDANG TRIPLE XL

Ermmmm... menyelerakan... 7 ekor udang yarabbi besar nyer...XXXL.. heheheee...
suka sangat puas hati makan...

kawan2 semua mcm mana..nak try tak... kawan2 FB aleen kt group masak aleen.. "You Try Masak.." ramai dh cuba..dorang kata sedap... ada sorang kawan tu.. kata boleh buat meniaga hehehee...

apa2 pun terima kasih tak terhingga pada tuan resepi nyer.. kak potretkasih..aleen sharing resepi ni dari blog dia..
apa tunggu lagi... ambil kunci start la kete ke..motor ke..beskal ke... runner pergi kedai cari bahan-bahan...

jom tengok resepi..

Resepi Mi Udang
sumber~potretkasih

1 kilo mee kuning
800g – 1 kilo udang sederhana ( ikut suka… lg banyak udang lagi best)
4 biji telur di pukul ( untuk pekatkan kuah)
200 g sawi ( di celur )
200 g taugeh ( dicelur )
daun bawang
daun sup
3 keping tauhu ( goreng dan hiris nipis )
telur rebus ( jika suka)
limau kasturi
bawang goreng

Bahan kisar
15-20 biji cili kering ( buang biji dan direndam)
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
5 biji buah keras
2 sudu besar udang kering

Bahan Sos
10 sudu besar sos cili
5 sudu besar sos tomato
5 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos stock ayam maggie
garam secukup rasa
gula secukup rasa

Cara penyediaan
1. Udang  di kopek dan asingkan isi dan kulitnya. Kisar atau tumbuk kulit dan kepalanya hingga pecah kemudian campurkan 1.5 – 2 liter air untuk dijadikan stock udang.
2. Panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak kemudian campurkan bahan sos dan stok udang. Didihkan selama 10 minit.
3. Masukan telur yang di pukul. Kacau sebati. Kemudian sekali masukkan udang. Masak 3-4 minit, sesuaikan rasa bolelah di tutup api.
4. Hidangkan mee yang telah dicelur kedalam mangkuk bersama sawi, taugeh bawang goreng, cili hiris, tauhu goreng, telur rebus dan limau yg telah di potong.
5. Tambahkan kuah dan udang keatas mee dan bolehlah dimakan. Sedap dimakan dengan sos kicap cuka bercili.

Sos Kicap cuka bercili
10-20 biji cili padi
10 sudu makan kicap manis
2 sudu besar cuka
Cara penyediaan
* Satukan semua bahan dan letakkan dalam satu bekas. Hidangkan bersama mee udang tadi.

SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo