Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Sunday 24 June 2012

KEK PISANG

Pagi-pagi lagi aleen dh baking kek ni.. permintaan dr makcik bukit beruntung... maklum le..dtg umah aleen bawa buah tangan pisang sebeban...rupa2 nya ada hajat..hehehehee...but aleen ok.. makcik nyer pasal aleen runner ke dapur.. penyediaan lbh kurang 15 minit jew ni.. kek nyer pun ringan dan gebu... tak rugi membuat nyer... siapa yg malas pn blh try ni... sesuai utk mkn2 famili tau.. klo ada yg nk menempah pun apa salah nyer... rezekiiiiiii

Bahan-bahan :
By ~ Aleen Aireish
sumber~periuk tanah

4  bj pisang emas/awak saiz sederhana - dilecek
1 cawan gula pasir [aleen guna gula castor]
1 cawan myk masak [aleen guna myk jagung..saje nk sedap sikit..]
4 bj telur gred A
*1 1/2 cawan tpg gandum
*1 tsp baking powder
*1 tsp soda bikarbonat
yg tanda (*) ni diayak semua sekali
1 tbsp jus limau nipis [aleen guna perahan fresh lemon]
1tsp esen pisang/vanilla

Cara-cara :
- panaskan oven.. 185 api atas bawah
- sediakan loyang lanserkan dgn mentega/matgerine & lapik kan kertas baking dlm loyang.
- kisar gula, telur, minyak dlm "blender" hingga putih, anggaran 3 ke 5 minit
- tuangkan dlm mangkuk..masukkan campuran tpg td..kaup balikkan aje smpai sebati
- masukkan pisang..esen & jus limau..gaul mesra aje..
- tuang adunan ke dlm loyang..bakar 45 minit suhu aleen guna kt oven aleen ni 160 jew.. bergantung pd oven masing2 ok..
- masak smpai kek coklat2 keperangan..cucuk dgn lidi..x melekat tu makna nyer dh masak..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFER


sediakan loyang yg dh disapu dgn mentega & paper baking diletakkan dlm loyang


pisang yg dah dilecek, nk senang lecek guna buntut cawan..


telur 4 biji, cuci bersih kulit nyer sblm guna


gula kastor 1 cawan


minyak 1 cawan


dh siap pukul .. di blender pn boleh.. aleen pukul guna mixer sbb blender aleen baru lps blend cili..


ayak tepung bersama baking powder & soda bikarbonat


dah siap ayak..campurkan tpg gandum sikit2 dlm adunan telur td.. kaup balik ajer.. buat smpai tepung habis


yg ni xde dlm resepi.. aleen tambah sendiri sbb nk nmpak kan lg urat2 pisang tu.. yg kaler coklat2 tu.. [x tau nk panggil apa..hehehe]


masukkan pisang lecek td.. gaul mesra

dah siap..aleen tambah sendiri hirisan pisang kat atas kek tu.. saje je nk tarik perhatian..hehehee [gelak lg..]

masuk oven..set semua..bakar smpai masak..


dah siap masak... keluarkan.. biarkan sejuk sblm potong


dah sejuk blh potong.. mcm ni lah rupanyer kek dipotong...

dah stanby dlm bekas makcik nak bawa balik umah bukit beruntung...

SELAMAT MENCUBA!!!



No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo