Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Monday 28 May 2012

KEK LOBAK MERAH RAMA-RAMA

Dah byk hari duk godek2 resepi kt blog yg aleen suka terjah.. godek punyer godek berkenan kat satu resepi ni... tp utk kek nyer aleen kurang minat sikit.. kek asal rasa kopi..so aleen tukar pd kek aleen sendiri ..kek lobak merah, aleen suka "butterfly" kiut miut..homemade tu.. so aleen pn buat resepi kek aleen sendiri but butterfly tu aleen follow tuan empunyer.. so jadilah kek "Lobak Merah Walnut Rama-Rama" ..jom tgk bahan2 nyer..

Untuk Kek Cawan
by ~ aleen aireish

Kek Lobak Merah Walnut
250gm tepung berserbuk penaik [tpg kek]
250gm mentega [aleen guna buttercup]
220gm gula perang
60gm walnut - kisar halus
30ml susu sejat
5 bj telur
2 bj lobak merah - dibuang kulit & diparut
1 sudu besar jus oren
1 sudu kecil esen vanila

Cara-cara :
- putar mentega & gula hingga sebati
- selang selikan dgn tpg
- masukkan telur satu..satu..pukul lg
- tuangkan susu dan masukkan esen vanila
- tuang pes oren & kacau sebati
- masukkan parutan lobak merah
- taburkan walnut..kacau rata
- tuang ke dlm cup cake 3/4 bakar suhu 180, 15 minit-20 minit atau hingga masak

note : nk tau masak ke tk..cucuk kek dgn lidi atau small stick..klo x melekat kt lidi tu makna nyer dh masak..

Untuk Ganache Cream
by ~ kak azlita masam masam manis

250gm dark coklat - guna coklat masakan biasa
250gm whiping cream
1 sudu mkn glukos atau golden syrup
1 sudu besar butter
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara :
- panaskan whip cream bersama glukos/golden syrup hingga ada buble ditepi bekas tu..
- tuangkan dlm mangkuk yg berisi hirisan coklat, biarkan sekejap kemudian gaul rata hingga mencair
- tambahkan butter & gaul rata
- jika adunan berketul gunkan kaedah double boiler hingga coklat licin
- biarkan adunan sejuk sepenuhnyer..
- kemudian putar adunan hingga kental
- masukkan dlm piping bag gunakan nozzle kesukaan utk hasilkan bentuk..hiaskan kek ikut citarasa..

Untuk Coklat Rama-Rama
by ~ kak azlita masam masam manis

150gm coklat compound [aleen guna yg biasa punyer]
150gm coklat putih compound [guna yg biasa juga]

Cara : double boiler
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.
PIC UNTUK RUJUKAN.. CARA NAK BUAT RAMA-RAMA


mula-mula sediakan pensel, kertas myk/baking tu.. klo follow aleen, aleen buat satu acuan tuk rama2 kt paper lain..sbb nyer aleen nk dptkan design yg sama.. nk buat rama2 shape lain pn blh..ikut kreativiti msg2.. dh siap melukis ketepikan dulu..


masak coklat cara double boiler...


utk memudahkan kerja masukkan dlm piping bag.. oh ya! coklat putih td tu aleen sengaja kasi kaler pink..

 ok, sekrg mulakan utk melorek rama2 dgn coklat, tp sblm tu make sure kertas yg dilukis dgn pensel td tu "DITERBALIKKAN" dulu, kemudian baru dilorek mengikut bentuk rama2 smpai habis..


dh siap, simpan dlm peti ais sekejap..hingga mengeras.. dh elok keras keluarkan dr peti ais..


sekarang, lorekkan dlm kepak dia tu plak dgn coklat putih & pink..  dh siap..simpan dlm peti ais semula..biar ia mengeras elok..



lps tu sediakan plastik keras utk membetuk rama2 terbang.. [lihat gambar kt bawah..]


rama-rama yg dh keras elok td tu.. belahkan kpd 2 bahagian.. kemudian susun atas plastik keras mcm pic ats ni.. tp jgn lupa.. sediakan tmpt telur ni juga.. utk memudahkan plastik tu terletak seakan bentuk V.. kemudian letakkan coklat dibahagian tgh2 tu utk buat body dia..lps tu taburlah sikit manik2 colourful..


dah siap.. simpan semula dlm peti ais.. agar body dia plak keras..nnt senang nk angkat rama2 ni..


boleh lah buat hiasan kat kek td tu.. letak rama2 mcm kt pic ats ni.. seakan-akan singgah menghinggap.. tp jgn hairan pulak yer tgk kek aleen ni..knp bentuk nozzle nyer xde.. mmg xde pun..pasal budak2 kecik kt umah ni dh tk tahan terkinja-kinja nk kek & rama2 tu.. maka nyer kejadian kek ni x sprt yg dikehendaki.. ganche cream td tu main curah jew..x sempat menggeras pn..
so bila u all try..buat lah yg terbest yer...

SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo