Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Sunday 11 March 2012

BAHULU KUKUS BERINTI

Selalu kita dengar bahulu bakar kan...tapi sekarang dh ada versi kukus/steamed gitu...mudah penyediaan nya...cara masak pn x perlu mengadap api sampai peluh2 heheheee...bahan-bahan juga mudah..bahulu ni kekal lembut dan sedap sentiasa...


Bahan-bahan :
by ~ kak zaitong
edit by ~ aleen [ resepi asal tak ada inti, tapi aleen edit sendiri utk lbh kesedapan]

250gm tepung gandum
200gm gula halus [aleen guna gula halus "fine granulated sugar"]
4 biji telur
1 sudu teh ovalette
150ml santan
sedikit pewarna kuning

Untuk filling.inti ~ suka hati nk letak taste apa..tak letak pn tak apa..

Cara penyediaan : [REFER GAMBAR DI BAWAH OK]


 pukul telur dgn gula dalam 60 saat


kemudian masukkan ovalette, pukul lg hingga kembang dan pekat


ni hasil nya dah kembang dan pekat, setelah kesemua bahan td dipukul..


santan 150ml disediakan untuk bancuhan adunan..


tepung gandum yg sudah diayak, ready untuk bancuhan..


guna teknik kaup balik diselang seli tepung dgn santan. mula dgn tepung akhir bancuhan pn kena tepung..buat sampai habis..


ni adunan dh siap dibancuh.. 
sebelum bancuh adunan tepung tu..boleh la panaskan kukus dahulu..panaskan acuan bahulu sekali..letak acuan bahulu dlm kukus..


sampai la step nk kukus bahulu..acuan dh panas td blh lah digriskan dgn myk masak setiap bunga2 bahulu tu sebelum letak adunan..seperti gambar di atas ni..aleen letak inti kaya. kukus selama 10 ke 15 minit utk kuih bahulu ni masak.


BAHULU DAH SIAP MASAK..SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo