Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Tuesday 7 February 2012

RENDANG TOK

Menu dinner mlm td ada kelainan sikit...slalu ayam...ayam..ayam...bosan...x tau nk masak apa...semua masakan berasaskan ayam dh buat...kadang2 jem otak ni duk pikir.. tak tau nk mkn apa..nk masak apa...sebagai chef dlm villa ni..kena la pikirkan jugak utk famili mkn..dgn rajin nyer menyelak buku resepi chef hanieliza..trjumpalah resepi rendang tok ni..pasal tgk gambar jew dh rsa terliur...heheheeee...


Bahan-bahan
by ~ aleen
untuk bahan A
1 kg daging
2 cwn santan pekat [1 bj kelapa]
1/2 cwn kerisik [aleen buat sendiri..rsa lbh sedap]
1/2 bj kelapa [isi kelapa dihiris nipis jika suka, aleen x bubuh pasal kt sini ssh nk cari..]
3 sudu mkn gula merah
2 kpg asam gelugor
2 helai daun kunyit [dihiris halus]
2 helai daun limau purut
garam, perasa secukup rasa..

untuk bahan B : [dikisar/diblend]
2 sudu mkn ketumbar
1 sudu mkn jintan manis
1 sudu mkn jintan putih
1 sudu mkn lada hitam
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
25 tangkai cili kering [suka hati nk kurang pedas less kan..]
3 inci halia
5 btg serai
1 1/2 inci lengkuas

cara -cara :
- panaskan myk dan tumiskan bahan yg dikisar hingga pecah myk..
- masukkan daging dan masakkan hingga daging lembut
- masukkan santan pekat, garam, gula merah, kerisik & asam gelugor
- masakkan hingga pekat & naik myk..kacau sekali sekala..
- masukkan daun limau purut & daun kunyit..gaul..masak hingga masak
- tutup api dn sedia dihidangkan..


SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo