Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Tuesday 24 January 2012

CENCARU BELAH KASIH

Klo ikutkan nama lain utk ikan cencaru..ikan jaket..sebut jew ikan jaket semua org kenai pasal kulit nyer yg keras mcm baju jaket kalis peluru..opppssssss heheheeee

famili aleen jarang2 sekali mkn ikan ni so susah nk naik umah lah..bila belek2 resipi utk ikan ni..tengok mcm ok..so final keputusan..maka g lah ke kedai cari ikan jaket & bahan2 nyer..dh masak seakan seperti ikan bakar..ekceli ikan ni digoreng mcm biasa.. Alhamdulillah..mendapat sambutan yg best..mula2 risau gak kot2 xde sape yg nk touching2 ikan ni..klo dpt sambutan mcm ni..esok2 boleh masak lg..resipi ni by chef hanieliza..




Bahan A :
2 ekor ikan cencaru [aleen ambil size xl]
myk utk menggoreng

Bahan B [utk sambal] :
4 bj bwg merah [aleen guna 1 labu bwg besar]
6 bj cili merah
2 btg serai [yg ni aleen add sendiri]
garam 
gula 

Bahan C :
limau kasturi [dibelah]
salad
tomato


CARA2 NYER :
* ikan dibelah di bahagian belakang dan cuci bersih, sapu serbuk kunyit, garam..ketepikan
* Blenderkan hingga hancur bahan B [jgn bubuh air byk keteika blender nnt smbal agak cair..x molek]
* Cili dh ready masukkan bahan sambal tadi kt belakang ikan yg dh siap belaj & bubuh kunyit td..
* panaskan myk dan gorengkan hingga garing, terbalikkan ikn supaya garing kedua bahagian
* dh masak hidangkan dn hiaskan dgn salad2 td..

SUGGESTION DARI ALEEN :
utk sambal kicap cicah dgn ikan jaket ni..
5 tangkai cabai pedas [sker hati..nk potong2 kecik boleh..nk tumbuk halus pn boleh]
1 bj limau kasturi
kicap lemak manis

CARA : perahkan limau kasturi utk dptkan jus..kemudian campurkan semua sekali dlm satu bekas..kacau kan agar mesra gitu..boleh la hidangkan bersama dgn ikan jaket yg dh masak tu.. 



 dh siap cuci


siap bubuh sambal



ready utk dihidangkan..
SELAMAT MENCUBA..

1 comment:

  1. Salam...kak aleen...kak bunga suka laaa..pandai betul kak aleen masak...kak aleen ade resepi coklat homemade x?

    ReplyDelete

hv fun with my cute photo