Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Sunday 18 December 2011

KENTANG PUTAR / MASHED POTATO

By ~ Aleen Aireish

MASHED POTATO / KENTANG PUTAR
Bahan-bahannya:8 - 10 biji kentang (Kupas kulit) dan potong dua
250gm butter 
1 kotak kecil susu segar
serbuk lada hitam (ditumbuk halus)
serbuk lada sulah

Cara-caranya
1. Kentang di kupas dan di potong lebih kurang sama saiz. Masukkan dalam periuk dan rebus dengan air yang cukup-cukup menutup kentang. Rebus dlm 20minit.
2. Bila kentang cukup empuk, toskan air dan letakkan semula di atas api supaya lebihan air dapat dikeringkan. Alihkan dari atas api.
3. Masukkan sedikit butter dalam kentang dan leyek (butter tu ikut suka, nak letak lebih ke atau sikit..terpulang pada anda)
4. Season dengan lada sulah dan lada hitam. Jika nak pedas letak lebih.
5. Tuangkan susu dan lenyek lagi hingga rata. (susu ni pun letak ikut sesedap rasa..masuk sikit demi sekit) Susu akan buat mashed potatoes lebih gebu dan lemak.

Gravy @ Sos 
Bahan-bahannya: 
1 labu bawang besar.
2 ulas bawang putih (ketuk dan chopped)
4 sudu butter 
2 sudu tepung jagung 
2 cube ayam maggie
lada hitam/sulah
2 cawan air

Cara-caranya
1. Cairkan butter dalam kuali. Tumis bawang. Biarkan dia caramelized. Kasi hangus-hangus sket.
2. Masukkan tepung jagung. Tumis sampai tepung warna coklat. Atau sampai warna gravy yang dikehendaki.
3. Masukkan air. Kacau sampai rata .
4. Pecahkan cube ayam tadi dan masukkan dalam kuah. Masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukup rasa.
5. Kalau kuah terlalu pekat. Tambah air. 
6. Kacau rata. Tutup api. Masukkan kuah dalam blender. Blender sampai tak berketul. Hidangkan bersama mashed potatoes



kentang yg dh siap rebus lembut utk dilenyek..


dh siap dilenyek bersama campuran bahan-bahan sprt butter, lada sulah & fresh milk. [but aleen tukar fresh milk kpd full cream milk coz dlm fridge kt umah de stok susu tu lg..] jgn risau taste nye tk mengecewakan..lazat sgt..


ni sos utk potato tu..aleen x follow yg kt resepi tu coz kt umah ni request nk mkn dgn cream of mushroom soup..mcm aleen katakan td..rasa mmg umphhh!!! lg pun masa utk menyediakan sos ni sgt cpt..cuba lah...



ni la soup yg aleen gunakan..dlm soup ni aleen add 1 labu bawang besar yg di mayang 

halus..masakkan bersama soup tu hingga likat pekat..


dah ready utk di makan..nyummmmmmmmmmyyyyyyyyyy..

SELAMAT MENCUBA..

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo